LINII DE FINANTARE

Finantare 2018: Euro 23.870,00 proiect M.I.N.D.S. . durata 12 mesi

Un nou proiect ERASMUS +

”Bully for you!” numele unui nou proiect organizat de Asociația ”Cuore Romeno” din Oristano și finanțat de Comisia Europeană prin intermediul programului ErasmusPlus.  Activitățile acestuia prevăd o sesiune de informare și un schimb de tineret care va avea loc la începutul lunii martie la Oristano. La proiect vor lua parte 25 de tineri din Spania, Italia, Danemarca, Bulgaria și România. Tema proiectului: prevenirea si combaterea bullying-ului si cyber bullying-ului.

Reprezentanții Asociației Interculturale Italia-România ”Cuore Romeno” ODV au prezentat elevilor Institutului Tehnic  Lorenzo Mossa din Oristano proiectul ”Bully for you!”.

Este a treia unitate școlară din Oristano în care organizatorii proiectului au prezentat proiectul și au informat tinerii cu privire la oportunitățile ErasmusPlus. Elevii au primit informații despre proiectele Erasmus, au urmărit videoclipuri și au participat la o activitate interactivă în care au identificat efectele bullying-ului.

Prezentările au ca scop identificarea a patru tineri interesați să participe la proiectul care se va desfășura în perioada 1-9 martie la Oristano.

 

Posted on by Irina Albu

Paste romanesc la Oristano!

Duminica 28 aprilie peste  200 de romani rezidenti in Sardinia s-au reunit la Oristano pentru a sarbatori Sfanta Sarbatoare de Paste.

Evenimentul a fost organizat de catre Grupul Asociatiilor Romanesti din Sardinia – Presedinte Daniel Manda care a reusit pentru prima data pe insula sa adune romani din toata Sardinia, de la Olbia, Alghero, Sassari, Oristano, Cagliari, Sant’Antioco si Iglesias. Din Grup fac parte trei mari asociatii: Cuore Romeno din Oristano, Diaspora Civica din Alghero si Collage din Iglesias. Impreuna si-au unit fortele in folosul comunitatii iar rezultatul a fost pe placul tuturor.

Cu un bogat meniu traditional romanesc  si  muzica populara, cei 200 de romani au petrecut o zi de Paste de neuitat. Din meniu nu au lipsit oaule rosii, sarmalele  si cozonacul. La eveniment a fost prezente si doua standuri, unul  cu produse alimentare importate din Romania( a magazinului romanesc din Oristano) si unul cu artizanat romanesc realizat in Sardinia.

Paste romanesc – Oristano – Sardinia 2019

Paste romanesc – Oristano – Sardinia Evenimentul a fost organizat de catre Grupul Asociatiilor Romanesti din Sardinia – Presedinte Daniel Manda care a reusit pentru prima data pe insula sa adune romani din toata Sardinia, de la Olbia, Alghero, Sassari, Oristano, Cagliari, Sant'Antioco si Iglesias. Din Grup fac parte trei mari asociatii: Cuore Romeno din Oristano, Diaspora Civica din Alghero si Collage din Iglesias. Impreuna si-au unit fortele in folosul comunitatii iar rezultatul a fost pe placul tuturor.

Publicată de Associazione Interculturale Italia-Romania "Cuore Romeno"ONLUS pe Miercuri, 1 mai 2019

 

Posted on by Irina Albu

Pe 1 decembrie va asteptam la Olbia

1 decembrie, de  Ziua Nationala a Romaniei sunteti invitati cu mic cu mare la Olbia in Piata Nassirya incepand cu ora 16.

Eveniment organizat de asociatiile de romani din Sardinia.

Posted on by Irina Albu

Intalnire cu Grupul Sardegna a Diasporei Europene

 

Astazi a avut loc prima, dar nu ultima intalnire a presedintelui Grupului Asociatiilor romanesti din Sardegna cu Grupul Sardegna a Diasporei Europene.

Presedintele Grupului Asociatiilor romanesti din Sardegna, domnul Daniel Manda a ospitat astazi la Oristano doi tineri din partea Diasporei Europene, reprezentantii Grupului Sardegna, domnul Viorel Merlusca si domnisoara Loredana Cernat.
In cadrul vizitei s-au discutat problemele importante ale comunitatii, ajungandu-se la un punct comun: “Implicarea trebuie sa fie unitara si nicidecum individuala”.
Presedintele Daniel Manda, dupa vizita tinerilor ne-a declarat: “Cu bucurie am primit vizita tinerilor reprezentanti ai Diasporei Europene. Le-am expus problemele, deja mentionate institutiilor romanesti, si am discutat despre importanta unei colaborari stranse, moment in care dumnealor ne-au asigurat de o viitoare colaborare. Lucrand impreuna vom reusi sa ajungem la rezultatele dorite si cred ca de acum incolo trebuie sa ne gandim ca de unii singuri nu vom reusi, deci repet, ceea ce cred este ca impreuna vom reusi sa gasim solutiile dorite”.

 

Posted on by Irina Albu

Sesiuni de informare în două licee oristaneze

În această săptămână, Asociația Înterculturală Italia-Romania ”Cuore Romeno”, în colaborare cu ”Società Cooperativa Sociale Sinnos” au organizat în doua licee din Oristano două sesiuni de informare.
Două sute de tineri din cadrul liceului clasic ”S.A. De Castro” și al liceului tehnic ”Lorenzo Mossa” au participat la sesiunea de informare ”Tinerii și oportunitățile europene”, menită să le prezinte acestora oportunitățile pe care le au ca elevi la nivel european. Au fost abordate astfel subiecte precum funcționarea Uniunii Europene și a principalelor sale instituții, Programul Erasmus+ și posibilitățile de a participa la la astfel de proiecte.
”Curioși și entuziaști pot fi descriși liceeni care au participat la eveniment. Am văzut pe fața lor bucuria cu care primeau informațiile pe care le prezentam. Am rămas împresionată de numărul celor care cunoșteau programul Erasmus, și cred că activitatea noastră a reușit să le îmbogățească cunoștințele”, ne-a declarat Marta, reprezentantă a Cooperativei sociale Sinnos, formator în cadrul acestor doua sesiuni de informare.
Acest eveniment a fost organizat de Asociația Cuore Romeno, care în colaborare cu liceele oristaneze a sesizat problema lipsei implicării tinerilor în programele Erasmus+, finanțatate de către Comisia Europeană, motiv pentru care a propus aceste sesiuni de informare și care în viitor pot continua.

Posted on by Iacob Andrei

„Descoperă și Cunoaște România” proiect 30 noiembrie – 02 decembrie 2018

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni dă startul înscrierilor pentru a treia etapă a proiectului pilot “Descoperă și Cunoaște România”, care se va desfășura în București, în perioada 8-10 decembrie 2018.

Primele două etape ale proiectului s-au desfăşurat în perioadele 13-15 octombrie, respectiv 10-12 noiembrie, fiecare etapă implicând câte 100 participanţi etnici români din Republica Moldova, ediţiile viitoare urmând a se adresa celorlalte comunităţi româneşti din afara graniţelor.

Astfel, astăzi, 16 noiembrie 2018, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni începe înscrierea candidaților.

Depunerea dosarelor se face până la data de 3 decembrie 2018, ora 23:59, pentru activitatea itinerantă din perioada 8-10 decembrie,urmând ca participanților acceptați în cadrul programului să le fie comunicat răspunsul prin email.

Toate informațiile privind proiectul, condițiile de participare, modalitatea de înscriere și documentele necesare se găsesc în REGULAMENT sau pe Site-ul Ministerului, pe care îl găsiți la următorul link:  https://www.mprp.gov.ro/web/ 

Posted on by cuoreromeno

Digisoft SardRo

În perioada 11.10.2018 – 20.10. 2018, Associazione Interculturale Italia-România”Cuore Romeno”ONLUS derulează proiectul „Digisoft SardRo – Competente digitale si competente de tip soft pentru comunitatea românească din Sardinia” („Digisoft SardRo”), cu sprijinul Ministerului pentru Românii de pretutindeni, și în parteneriat cu Asociatia „Migranti del Sulcis COLLAGE” si Grupul asociatiilor romanesti din Sardinia. Proiectul presupune desfasurarea a doua module distincte de formare cu beneficiari – reprezentanti ai diasporei romanești din regiune – un modul orientat e dezvoltarea de competente digitale si un modul pe dezvoltarea de competențe de tip „soft”.
In acest sens anunțăm un apel de selecție a participanților pentru cursurile de formare dupa cum urmează:
– un curs de formare orientat e dezvoltarea de competente digitale – unde participanții vor fi instruți cum să utilizeze resursele digitale (Internet, rețele de socializare, platforme online și alte instrumente disponibile) pentru a putea fi mai competitivi pe piața muncii și a crește gradul de informare (Curs de 8 ore+5 ore online).
– un modul pe dezvoltarea de competențe de tip „soft” – competențe de comunicare, ascultare activă, competențe de lucru în echipă, dialog intercultural și instrumente de sprijin pe piața muncii (Curs de 8 ore+5 ore online).
Locul desfașurării cursurilor de formare: Iglesias,Carbonia,Sant’Antioco,Masainas
Cine poate aplica: reprezentanții comunității românești din Sardinia.
În urma participării la curs fiecare participant va primi un certificat de atestare a competențelor dobândite după modelul Europass.
Locuri disponibile: 10 locuri pentru fiecare oraș din proiect.
Pentru a se înscrie persoanele interesate trebuie să contacteze doamna Bianca Rasnovean( presedinte Asociatia Collage )
În acest scop asociația noastră va asigura o masă pe zi și sprijin în identificarea locației cele mai apropiate de dumneavoastră.

Posted on by cuoreromeno

Proiectul DigiSoft SardRo

 

În perioada Iunie-Noiembrie 2018, Associazione Interculturale Italia-România”Cuore Romeno”ONLUS derulează proiectul „Digisoft SardRo – Competente digitale si competente de tip soft pentru comunitatea românească din Sardinia” („Digisoft SardRo”), cu sprijinul Ministerului pentru Românii de pretutindeni, și în parteneriat cu Asociatia „Migranti del Sulcis COLLAGE” , Asociatia Românilor din Cagliari – „ARCA” , Associazione 5 Mori Carbonia si Grupul asociatiilor romanesti din Sardinia. Proiectul presupune desfasurarea a doua module distincte de formare cu beneficiari – reprezentanti ai diasporei romanești din regiune – un modul orientat e dezvoltarea de competente digitale si un modul pe dezvoltarea de competențe de tip „soft”. In acest sens anunțăm un apel de selecție a participanților pentru cursurile de formare dupa cum urmează: – un curs de formare orientat e dezvoltarea de competente digitale – unde participanții vor fi instruți cum să utilizeze resursele digitale (Internet, rețele de socializare, platforme online și alte instrumente disponibile) pentru a putea fi mai competitivi pe piața muncii și a crește gradul de informare (Curs de 8 ore+5 ore online). – un modul pe dezvoltarea de competențe de tip „soft” – competențe de comunicare, ascultare activă, competențe de lucru în echipă, dialog intercultural și instrumente de sprijin pe piața muncii (Curs de 8 ore+5 ore online). Locul desfașurării cursurilor de formare: Cagliari,Quartu Sant’Elena, Iglesias, Oristano,Carbonia,Sant’Antioco,Masainas, Alghero,Sassari și Olbia Locațiile și zilele exacte vor fi anunțate ulterior. Perioada de desfășurare a cursurilor: 11-20 Octombrie 2018 Limba: româna. Cine poate aplica: reprezentanții comunității românești din Sardinia. Formatorii noștri: – Au pregatire în domeniu (curs de formare pentru formatori, curs universitar de pedagogie, sau echivalente). – Au experiență efectivă în livrarea de formare – Au participat la cursuri de formare în domeniul pentru care aplică, sau dețin formări universitare și non-universitare în domeniu. – Au experiență în lucrul cu reprezentanții diasporei și cunosc specificul diasporei românești din Regiunea Autonomă Sardinia. – Au cunoștințe de limba italiană pentru a explica și termeni în itaiană – Au absolvit un program de studii superioare tip master și sunt/au fost implicați în activități de cercetare (doctorat, cercetări sociologice, studii). În urma participării la curs fiecare participant va primi un certificat de atestare a competențelor dobândite după modelul Europass. Locuri disponibile: 20 locuri pentru fiecare provincie/oraș din proiect. Pentru a se înscrie persoanele interesate trebuie să ne contacteze prin intermediul paginii oficiale de Facebook sau prin e-mail : associazionecuoreromeno@yahoo.com , pana la data de 01.10.2018 Associazione Interculturale Italia-România”Cuore Romeno”ONLUS îndeamnă reprezentanții comunității românești din Sardinia să participe la aceste cursuri de formare indiferent de localitățile unde se află! În acest scop asociația noastră va asigura o masă pe zi și sprijin în identificarea locației cele mai apropiate de dumneavoastră. #MpRPRomania

Posted on by Irina Albu

1 Decembrie 2017- Cuore Romeno la Cagliari

In acest an de 1 Decembrie  asociatia noastra a sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei la Cagliari la Parohia Ortodoxa Romana Sfantul Ierarh “Antim Ivireanul” in cadrul proiectului Strategia de dezvoltare si consolidare a comunitatii romanesti din Sardinia 2025 – SDCCRS 2025.

Cu aceasta ocazie Corul bisericii din Cagliari – dirijor doamna Rodica Agape –  a interpretat cantece patriotice iar invitatii au degustat produse traditionale romanesti de post.

 

 

 

 

Posted on by Irina Albu

Franco Fara , vicepresedintele asociatiei noastre – interviu la TVR International

Vicepreședintele Asociației Franco Fara a fost intervievat la TVR International unde a  ilustrat activitățile asociatiei Cuore Romeno in scopul integrarii  comunități românești din Sardinia și, în special, din Oristano.
Comunitatea românească este cea mai mare din Sardinia printre cei care vin din străinătate, cu 13.350 din 47.425 de străini.
Acestea sunt datele Istat din 2016, cu referire la primele trei locuri: cea mai mare comunitate străină are ca provenienta  România, cu 28,6% din totalul străinilor din zona, urmata de Maroc (9,3%) și Senegal (8,9%).

TVR International – intervista a Franco Fara – vicepresidente Ass

Un lungo servizio speciale sull'Associazione Cuore Romeno di Oristano è andato in onda ieri sera sulla Tv pubblica della Romania TVR International.E' stato intervistato il Vicepresidente dell'Associazione Franco Fara che ha illustrato le attività di integrazione della folta comunità romena della Sardegna e di Oristano in particolare. La comunità romena è la più folta in Sardegna tra quelle provenienti dall'estero con 13.350 su 47.425 stranieri.Questi sono i dati Istat del 2016 con riferimento ai primi tre posti: la comunità straniera più numerosa è quella proveniente dalla Romania con il 28,6% di tutti gli stranieri presenti sul territorio, seguita dal Marocco(9,3%) e dal Senegal (8,9%). L'Associazione Cuore Romeno di Oristano, guidata dal presidente Daniel Manda, organizza da tempo in città iniziativa di accoglienza, integrazione, sostegno della comunità romena in Sardegna.Recentemente è stata protagonista anche di un Progetto Erasmus che ha visto la partecipazione di Giovani provenienti da tutta Europa.

Publicată de Irina Albu pe Vineri, 7 Aprilie 2017

Posted on by Irina Albu

Finantare 2018, LEI 50.000,00 PROIECT DIGISOFT SARDRO, DURATA IUNIE-DECEMBRIE 2018

Un nou proiect ERASMUS +

”Bully for you!” numele unui nou proiect organizat de Asociația ”Cuore Romeno” din Oristano și finanțat de Comisia Europeană prin intermediul programului ErasmusPlus.  Activitățile acestuia prevăd o sesiune de informare și un schimb de tineret care va avea loc la începutul lunii martie la Oristano. La proiect vor lua parte 25 de tineri din Spania, Italia, Danemarca, Bulgaria și România. Tema proiectului: prevenirea si combaterea bullying-ului si cyber bullying-ului.

Reprezentanții Asociației Interculturale Italia-România ”Cuore Romeno” ODV au prezentat elevilor Institutului Tehnic  Lorenzo Mossa din Oristano proiectul ”Bully for you!”.

Este a treia unitate școlară din Oristano în care organizatorii proiectului au prezentat proiectul și au informat tinerii cu privire la oportunitățile ErasmusPlus. Elevii au primit informații despre proiectele Erasmus, au urmărit videoclipuri și au participat la o activitate interactivă în care au identificat efectele bullying-ului.

Prezentările au ca scop identificarea a patru tineri interesați să participe la proiectul care se va desfășura în perioada 1-9 martie la Oristano.

 

Posted on by Irina Albu

Paste romanesc la Oristano!

Duminica 28 aprilie peste  200 de romani rezidenti in Sardinia s-au reunit la Oristano pentru a sarbatori Sfanta Sarbatoare de Paste.

Evenimentul a fost organizat de catre Grupul Asociatiilor Romanesti din Sardinia – Presedinte Daniel Manda care a reusit pentru prima data pe insula sa adune romani din toata Sardinia, de la Olbia, Alghero, Sassari, Oristano, Cagliari, Sant’Antioco si Iglesias. Din Grup fac parte trei mari asociatii: Cuore Romeno din Oristano, Diaspora Civica din Alghero si Collage din Iglesias. Impreuna si-au unit fortele in folosul comunitatii iar rezultatul a fost pe placul tuturor.

Cu un bogat meniu traditional romanesc  si  muzica populara, cei 200 de romani au petrecut o zi de Paste de neuitat. Din meniu nu au lipsit oaule rosii, sarmalele  si cozonacul. La eveniment a fost prezente si doua standuri, unul  cu produse alimentare importate din Romania( a magazinului romanesc din Oristano) si unul cu artizanat romanesc realizat in Sardinia.

Paste romanesc – Oristano – Sardinia 2019

Paste romanesc – Oristano – Sardinia Evenimentul a fost organizat de catre Grupul Asociatiilor Romanesti din Sardinia – Presedinte Daniel Manda care a reusit pentru prima data pe insula sa adune romani din toata Sardinia, de la Olbia, Alghero, Sassari, Oristano, Cagliari, Sant'Antioco si Iglesias. Din Grup fac parte trei mari asociatii: Cuore Romeno din Oristano, Diaspora Civica din Alghero si Collage din Iglesias. Impreuna si-au unit fortele in folosul comunitatii iar rezultatul a fost pe placul tuturor.

Publicată de Associazione Interculturale Italia-Romania "Cuore Romeno"ONLUS pe Miercuri, 1 mai 2019

 

Posted on by Irina Albu

Pe 1 decembrie va asteptam la Olbia

1 decembrie, de  Ziua Nationala a Romaniei sunteti invitati cu mic cu mare la Olbia in Piata Nassirya incepand cu ora 16.

Eveniment organizat de asociatiile de romani din Sardinia.

Posted on by Irina Albu

Intalnire cu Grupul Sardegna a Diasporei Europene

 

Astazi a avut loc prima, dar nu ultima intalnire a presedintelui Grupului Asociatiilor romanesti din Sardegna cu Grupul Sardegna a Diasporei Europene.

Presedintele Grupului Asociatiilor romanesti din Sardegna, domnul Daniel Manda a ospitat astazi la Oristano doi tineri din partea Diasporei Europene, reprezentantii Grupului Sardegna, domnul Viorel Merlusca si domnisoara Loredana Cernat.
In cadrul vizitei s-au discutat problemele importante ale comunitatii, ajungandu-se la un punct comun: “Implicarea trebuie sa fie unitara si nicidecum individuala”.
Presedintele Daniel Manda, dupa vizita tinerilor ne-a declarat: “Cu bucurie am primit vizita tinerilor reprezentanti ai Diasporei Europene. Le-am expus problemele, deja mentionate institutiilor romanesti, si am discutat despre importanta unei colaborari stranse, moment in care dumnealor ne-au asigurat de o viitoare colaborare. Lucrand impreuna vom reusi sa ajungem la rezultatele dorite si cred ca de acum incolo trebuie sa ne gandim ca de unii singuri nu vom reusi, deci repet, ceea ce cred este ca impreuna vom reusi sa gasim solutiile dorite”.

 

Posted on by Irina Albu

Sesiuni de informare în două licee oristaneze

În această săptămână, Asociația Înterculturală Italia-Romania ”Cuore Romeno”, în colaborare cu ”Società Cooperativa Sociale Sinnos” au organizat în doua licee din Oristano două sesiuni de informare.
Două sute de tineri din cadrul liceului clasic ”S.A. De Castro” și al liceului tehnic ”Lorenzo Mossa” au participat la sesiunea de informare ”Tinerii și oportunitățile europene”, menită să le prezinte acestora oportunitățile pe care le au ca elevi la nivel european. Au fost abordate astfel subiecte precum funcționarea Uniunii Europene și a principalelor sale instituții, Programul Erasmus+ și posibilitățile de a participa la la astfel de proiecte.
”Curioși și entuziaști pot fi descriși liceeni care au participat la eveniment. Am văzut pe fața lor bucuria cu care primeau informațiile pe care le prezentam. Am rămas împresionată de numărul celor care cunoșteau programul Erasmus, și cred că activitatea noastră a reușit să le îmbogățească cunoștințele”, ne-a declarat Marta, reprezentantă a Cooperativei sociale Sinnos, formator în cadrul acestor doua sesiuni de informare.
Acest eveniment a fost organizat de Asociația Cuore Romeno, care în colaborare cu liceele oristaneze a sesizat problema lipsei implicării tinerilor în programele Erasmus+, finanțatate de către Comisia Europeană, motiv pentru care a propus aceste sesiuni de informare și care în viitor pot continua.

Posted on by Iacob Andrei

„Descoperă și Cunoaște România” proiect 30 noiembrie – 02 decembrie 2018

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni dă startul înscrierilor pentru a treia etapă a proiectului pilot “Descoperă și Cunoaște România”, care se va desfășura în București, în perioada 8-10 decembrie 2018.

Primele două etape ale proiectului s-au desfăşurat în perioadele 13-15 octombrie, respectiv 10-12 noiembrie, fiecare etapă implicând câte 100 participanţi etnici români din Republica Moldova, ediţiile viitoare urmând a se adresa celorlalte comunităţi româneşti din afara graniţelor.

Astfel, astăzi, 16 noiembrie 2018, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni începe înscrierea candidaților.

Depunerea dosarelor se face până la data de 3 decembrie 2018, ora 23:59, pentru activitatea itinerantă din perioada 8-10 decembrie,urmând ca participanților acceptați în cadrul programului să le fie comunicat răspunsul prin email.

Toate informațiile privind proiectul, condițiile de participare, modalitatea de înscriere și documentele necesare se găsesc în REGULAMENT sau pe Site-ul Ministerului, pe care îl găsiți la următorul link:  https://www.mprp.gov.ro/web/ 

Posted on by cuoreromeno

Digisoft SardRo

În perioada 11.10.2018 – 20.10. 2018, Associazione Interculturale Italia-România”Cuore Romeno”ONLUS derulează proiectul „Digisoft SardRo – Competente digitale si competente de tip soft pentru comunitatea românească din Sardinia” („Digisoft SardRo”), cu sprijinul Ministerului pentru Românii de pretutindeni, și în parteneriat cu Asociatia „Migranti del Sulcis COLLAGE” si Grupul asociatiilor romanesti din Sardinia. Proiectul presupune desfasurarea a doua module distincte de formare cu beneficiari – reprezentanti ai diasporei romanești din regiune – un modul orientat e dezvoltarea de competente digitale si un modul pe dezvoltarea de competențe de tip „soft”.
In acest sens anunțăm un apel de selecție a participanților pentru cursurile de formare dupa cum urmează:
– un curs de formare orientat e dezvoltarea de competente digitale – unde participanții vor fi instruți cum să utilizeze resursele digitale (Internet, rețele de socializare, platforme online și alte instrumente disponibile) pentru a putea fi mai competitivi pe piața muncii și a crește gradul de informare (Curs de 8 ore+5 ore online).
– un modul pe dezvoltarea de competențe de tip „soft” – competențe de comunicare, ascultare activă, competențe de lucru în echipă, dialog intercultural și instrumente de sprijin pe piața muncii (Curs de 8 ore+5 ore online).
Locul desfașurării cursurilor de formare: Iglesias,Carbonia,Sant’Antioco,Masainas
Cine poate aplica: reprezentanții comunității românești din Sardinia.
În urma participării la curs fiecare participant va primi un certificat de atestare a competențelor dobândite după modelul Europass.
Locuri disponibile: 10 locuri pentru fiecare oraș din proiect.
Pentru a se înscrie persoanele interesate trebuie să contacteze doamna Bianca Rasnovean( presedinte Asociatia Collage )
În acest scop asociația noastră va asigura o masă pe zi și sprijin în identificarea locației cele mai apropiate de dumneavoastră.

Posted on by cuoreromeno

Proiectul DigiSoft SardRo

 

În perioada Iunie-Noiembrie 2018, Associazione Interculturale Italia-România”Cuore Romeno”ONLUS derulează proiectul „Digisoft SardRo – Competente digitale si competente de tip soft pentru comunitatea românească din Sardinia” („Digisoft SardRo”), cu sprijinul Ministerului pentru Românii de pretutindeni, și în parteneriat cu Asociatia „Migranti del Sulcis COLLAGE” , Asociatia Românilor din Cagliari – „ARCA” , Associazione 5 Mori Carbonia si Grupul asociatiilor romanesti din Sardinia. Proiectul presupune desfasurarea a doua module distincte de formare cu beneficiari – reprezentanti ai diasporei romanești din regiune – un modul orientat e dezvoltarea de competente digitale si un modul pe dezvoltarea de competențe de tip „soft”. In acest sens anunțăm un apel de selecție a participanților pentru cursurile de formare dupa cum urmează: – un curs de formare orientat e dezvoltarea de competente digitale – unde participanții vor fi instruți cum să utilizeze resursele digitale (Internet, rețele de socializare, platforme online și alte instrumente disponibile) pentru a putea fi mai competitivi pe piața muncii și a crește gradul de informare (Curs de 8 ore+5 ore online). – un modul pe dezvoltarea de competențe de tip „soft” – competențe de comunicare, ascultare activă, competențe de lucru în echipă, dialog intercultural și instrumente de sprijin pe piața muncii (Curs de 8 ore+5 ore online). Locul desfașurării cursurilor de formare: Cagliari,Quartu Sant’Elena, Iglesias, Oristano,Carbonia,Sant’Antioco,Masainas, Alghero,Sassari și Olbia Locațiile și zilele exacte vor fi anunțate ulterior. Perioada de desfășurare a cursurilor: 11-20 Octombrie 2018 Limba: româna. Cine poate aplica: reprezentanții comunității românești din Sardinia. Formatorii noștri: – Au pregatire în domeniu (curs de formare pentru formatori, curs universitar de pedagogie, sau echivalente). – Au experiență efectivă în livrarea de formare – Au participat la cursuri de formare în domeniul pentru care aplică, sau dețin formări universitare și non-universitare în domeniu. – Au experiență în lucrul cu reprezentanții diasporei și cunosc specificul diasporei românești din Regiunea Autonomă Sardinia. – Au cunoștințe de limba italiană pentru a explica și termeni în itaiană – Au absolvit un program de studii superioare tip master și sunt/au fost implicați în activități de cercetare (doctorat, cercetări sociologice, studii). În urma participării la curs fiecare participant va primi un certificat de atestare a competențelor dobândite după modelul Europass. Locuri disponibile: 20 locuri pentru fiecare provincie/oraș din proiect. Pentru a se înscrie persoanele interesate trebuie să ne contacteze prin intermediul paginii oficiale de Facebook sau prin e-mail : associazionecuoreromeno@yahoo.com , pana la data de 01.10.2018 Associazione Interculturale Italia-România”Cuore Romeno”ONLUS îndeamnă reprezentanții comunității românești din Sardinia să participe la aceste cursuri de formare indiferent de localitățile unde se află! În acest scop asociația noastră va asigura o masă pe zi și sprijin în identificarea locației cele mai apropiate de dumneavoastră. #MpRPRomania

Posted on by Irina Albu

1 Decembrie 2017- Cuore Romeno la Cagliari

In acest an de 1 Decembrie  asociatia noastra a sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei la Cagliari la Parohia Ortodoxa Romana Sfantul Ierarh “Antim Ivireanul” in cadrul proiectului Strategia de dezvoltare si consolidare a comunitatii romanesti din Sardinia 2025 – SDCCRS 2025.

Cu aceasta ocazie Corul bisericii din Cagliari – dirijor doamna Rodica Agape –  a interpretat cantece patriotice iar invitatii au degustat produse traditionale romanesti de post.

 

 

 

 

Posted on by Irina Albu

Franco Fara , vicepresedintele asociatiei noastre – interviu la TVR International

Vicepreședintele Asociației Franco Fara a fost intervievat la TVR International unde a  ilustrat activitățile asociatiei Cuore Romeno in scopul integrarii  comunități românești din Sardinia și, în special, din Oristano.
Comunitatea românească este cea mai mare din Sardinia printre cei care vin din străinătate, cu 13.350 din 47.425 de străini.
Acestea sunt datele Istat din 2016, cu referire la primele trei locuri: cea mai mare comunitate străină are ca provenienta  România, cu 28,6% din totalul străinilor din zona, urmata de Maroc (9,3%) și Senegal (8,9%).

TVR International – intervista a Franco Fara – vicepresidente Ass

Un lungo servizio speciale sull'Associazione Cuore Romeno di Oristano è andato in onda ieri sera sulla Tv pubblica della Romania TVR International.E' stato intervistato il Vicepresidente dell'Associazione Franco Fara che ha illustrato le attività di integrazione della folta comunità romena della Sardegna e di Oristano in particolare. La comunità romena è la più folta in Sardegna tra quelle provenienti dall'estero con 13.350 su 47.425 stranieri.Questi sono i dati Istat del 2016 con riferimento ai primi tre posti: la comunità straniera più numerosa è quella proveniente dalla Romania con il 28,6% di tutti gli stranieri presenti sul territorio, seguita dal Marocco(9,3%) e dal Senegal (8,9%). L'Associazione Cuore Romeno di Oristano, guidata dal presidente Daniel Manda, organizza da tempo in città iniziativa di accoglienza, integrazione, sostegno della comunità romena in Sardegna.Recentemente è stata protagonista anche di un Progetto Erasmus che ha visto la partecipazione di Giovani provenienti da tutta Europa.

Publicată de Irina Albu pe Vineri, 7 Aprilie 2017

Posted on by Irina Albu